Prijateljica oca K. Š. rekla je kako je K. Š. radio u Kornatima u jednom kafiću i da je prekinuo sve kontakte s obitelji i odnio sve svoje stvari iz kuće.
Autor:
Frane Šarić, Antonija Mrša/VLM 05.02.2010 19:00
Arhivska fotografija (Foto: vl)
Oca 21-godišnjeg K. Š. iz jednog sela sa zadarskog područja zatekli smo jučer kod kuće i on nam je rekao da je tek prekjučer doznao od rodbine kako mu je sin zaražen HIV-om.
Nije ga vidio od prosinca kada je K. Š. napustio roditeljsku kuću.
– Otišao je i radio je na šibenskom području. Odonda ga nisam vidio – rekao je otac K. Š. Baš u trenutku našeg dolaska dotjerao je ovce s polja i tek nam je dodao kako živi teško, a do o sinu mnogo ne zna od njegova odlaska.
Prijateljica oca K. Š. rekla je kako je K. Š. radio u Kornatima u jednom kafiću i da je prekinuo sve kontakte s obitelji i odnio sve svoje stvari iz kuće. Ipak, uspjeli smo telefonski razgovarali s K. Š. koji je pristao na audiosnimanje uvjetujući to neobjavljivanjem punog imena i prezimena.
Optužuju vas da ste namjerno širili spolne bolesti? Je li to istina?– A to. Oni me terete da sam znao kako sam HIV pozitivan, ali nisam ih namjerno zarazio nego samo to tim ljudima nisam rekao na vrijeme.
O kojoj je spolnoj bolesti riječ? Već su neki objavili da je riječ o HIV-u.– HIV je, i to prvi stadij.
Kada ste oboljeli?– Prije otprilike osam-devet mjeseci u Zagrebu.
Imate homoseksualne sklonosti?– Da
Znate li od koga ste dobili HIV?– Znam.
Jeste li znali da vam je partner zaražen HIV-om?– Ja sam to doznao tek kasnije i nakon što smo mi dobili nešto od drugih njegovih prijatelja (zbog mijenjanja partnera vjerojatno su se zarazili istom spolnom bolešću, op. a.).
- S koliko ste osoba nakon toga spavali?– Pa, s desetak osoba.
- Je li svih deset zaraženo HIV-om?– Nije.
Jeste li upotrebljavali zaštitu?– Pa u više sam slučajeva upotrebljavao zaštitu, a u četiri slučaja nisam.
Kažete da ste to napravili namjerno: zbog čega?– Nisam napravio namjerno. Jednostavno su mi te osobe bile drage i nisam im rekao da sam zaražen HIV-om. To sam im planirao reći poslije, ali, eto, jednostavno nisam dospio.
Kad ste imali spolne odnose s njima, zbog čega se niste zaštitili?– Zato što sam iskazivao želju i nekad se nisam zaštitio jednostavno na njihov zahtjev. Nekad je to bilo i na moj zahtjev jer mi je bio bed.
Jesu li to sve bile homoseksualne ili biseksualne osobe?– Uglavnom su bile biseksualne osobe.
Ima li među njima ljudi koji imaju obitelji?– Samo jedna osoba ima obitelj i odraslu djecu te ženu.
Je li vam žao zbog toga?– Pa, žao mi je oduvijek bilo i to sam njima i ovako i onako mislio reći. Ali, eto, jednostavno im nisam stigao reći. Na okrutan su im način rekli drugi.